12 Läs mer >>
Idag var en mycket bekväm dag. Började med Modern History där vi fick se Australiensiska Parlamentets ursäkt till aboriginerna och så skaffade jag lite böcker. Sedan hade vi outdoor och sen, (nu kommer det roliga..) åkte vi ut och paddlade kanot. Det var för att vi skulle bli förberedda för en tvådagars kanottur om ca tre veckor. Vi lärde oss lite olika sätt att paddla och sen fick öva på dem runt några träd. Det var alltså träd i sjön, vi paddlade inte runt träd på land.. :P
Det var himla kul och solen sken hela tiden. :) Det blev dock väldigt varmt efter ett tag.

Jag skriver inte mer nu, för jag råkade bränna fingertopparna på Hospitalityn igår så det gör lite ont att skriva. Jag fick blåsor. :(

En sak till bara: Det finns en fråga som jag får ganska frekvent och den är oftast bland de som ställs först när jag träffar någon ny. Kan ni gissa vilken det är så ska jag ta tjusiga bilder på mig iskoluniformen och lägga upp dem. (Det kommer jag förmodligen göra iallafall, men ändå.. :P)

Torsdag

4 Läs mer >>
        

Här är vattenfallen vi var och tittade på i söndags.
Milaa Milaa och Zillie är de två första, men jag minns inte vad de övriga tre heter.. :P

Vattenfall

4 Läs mer >>

Det är kanske fler än pappa som undrar vad jag äter till frukost, så för att göra det lätt för mig så kommer här min frukostmeny :)

Bas: En kopp te och rostat bröd.
Valfria tillbehör: Flingor, frukt, pålägg

Jag skulle säkert kunna äta gröt också, men det vill jag inte. Det är alldeles för mäktigt. Dessutom har vi bara två lektioner före lunch.. ;D

Bara så att ni vet.

Frukost! :D

6 Läs mer >>
Jag ser tydligen ut som femton. Det var en liten tioåring som hälsade på hos oss, hon trodde vi hade samma klädstorlek och sa: Nähä, aldrig! när jag sa att jag var sjutton.
Hennes mamma trodde också jag var femton och i skolan frågade de vilken 'grade' jag går i, när jag sa eleven så trillade deras hakor i golvet.
Där ser man... Det kanske jag kan utnyttja nångång... :P

I am fifteen turning ...

6 Läs mer >>
Det är jättesegt att ladda upp bilder, så för att inte ockupera internet hela tiden så laddar jag upp några i taget innan jag publicerar inlägget. Bara så ni vet.

Idag var min officiellt första dag i skolan, jag fick ännu en rundvisning fast den här gången med massa information, t.ex. om vilken signal som betyder vad i nödsituationer. De har för övrigt mycket bättre beredskap här i Australien än i Sverige för nödsiuationer.
Min första lektion var engelska och den hade jag tillsammans med en annan utbytesstudent, en jättegullig tjej från Norge. Vi kan fuska från engelskan om vi vill eftersom vi förstår varandras språk.. ;)
Eftersom jag inte hade varit på första lektionen så var det recess efter det, alltså lunch.  Sedan hade jag Modern Historia, vi håller på med ett arbete om rasism. Man skulle läsa ett citat och sedan ta ställning till det, om man håller med eller inte och referera sin åsikt till historiska fakta. Så bra att min kunskap om aboriginernas historia kommer till användning.. :P Jag får nog läsa in lite där...
Sedan hade vi ytterligare en recess, pratade med några tjejer på skolan och sen hade jag Outdoor Education. Vi ska ut och paddla kanot på torsdag, och om två veckor ska vi på en längre utflykt med kanot. Det blir nog kul. :)

Jag gillar verkligen den australiensiska engelskan. Efter varje ord som slutar på 'a' (eller på a-ljudet)så säger de ett litet r.(Teresar, sawr o.s.v.) Så har de massa charmiga uttryck också, och de är väldigt generösa med positiva ord. Lovely, beautiful, fantastic. Man blir glad. :)

I wanna speak althoug...

2 Läs mer >>
Jag anade så fort jag postade inlägget att det skulle missförstås.
Jag skrev att vi skulle på opossumjakt, men jag menade inte att vi skulle slå ihjäl dem och äta upp dem. Vi skulle och spana efter en som Isabel hade hört i trädgården. Jag tror inte att man ens äter dem. Isabel är förövrigt vegetarian...

Ville bara klargöra det.. :P

Upplysning

7 Läs mer >>
Nu ska jag ta mig tid att uppdatera er på vad jag har gjort sedan jag kom hit. Jag har skaffat en egen adapter så jag slipper snylta på Teresas :)

Lördag:
Jag kom till Carins flygplats vid fem på morgonen och där var man tvungen att fylla i ett formulär om allt man hade med sig, för Australien har jättestränga regler. Det var bl.a. om man hade med sig mat, växter, jord eller saker av trä. Lite onödigt kan tyckas, men de vill verkligen bevara sin natur/kultur/nånting.
Efter att ha tagit mig igenom tullen utan att bli stoppad eller få väskan genomsökt  (dock trodde en kille att jag var från Singapore när han kontrollerade mitt pass, men vi vet ju alla hur likt det är... :PInte för att det hade nåt med saken att göra, men ändå.)gick jag till ankomsthallen, där skolans homestay-coordinator Suzanne väntade på mig. Hon är verkligen jättesnäll och trevlig. Vi åkte till hotellet där hon hade bott och hämtade henns son och hans kompis(också väldigt trevliga) som hade varit på en konsert och sen gick vi för att äta frukost. Det mesta var stängt så vi hamnade på McDonalds av alla ställen. Men det mättade iallafall.
Sedan bar det av till Atherton, vi var tvugna att köra över ett berg så vägarna var verkligen slingriga. Tur att jag inte har åksjuketendenser säger jag bara. Eller är höjdrädd. :P
Framme i Atherton så åkte vi till min värdmammas hus. Det ligger verkligen fint!
MItt rum är också väldigt fint, jag har två stora fönster, en jättefin säng och en rymlig garderob. Jag ska ta lite foton
senare. :) På hela huset och omgivningarna också.
I ett desperat försök att hålla mig vaken så körde vi (Jag, Isabel och Teresa (värdmamma och värdsyster)) ut till en sjö och gick en 6-kilometersrund i regnskogen. Det var fint och jag tog några fina bilder.
Men det hjälpte tyvärr inte mig att hålla mig vaken, så när vi kom hem så gick jag och la mig och sov i tre timmar. Jag klev upp igen vid fem och då hade de tre dåvarande gästerna kommit tillbaka. Ett tasmanskt par och en amerikansk man, alla jättetrevliga de också. (Det känns som att ordet trevlig kommer att missbrukas grovt i denna blogg.) Vi grillade på kvällen och jag åt en äkta australiensisk steak. Det var gott, men den var jättestor.

Söndag:
På söndag så var vi ute hela dagen, det var jattefint väder hela dan. Vi åkte och tittade på fyra vattenfall och ett träd, the Curtain Fig Tree, det är helt överväxt av nånting som jag inte kommer ihåg vad det heter och bilderna därifrån blev inte heller bra så mer om det en annan gång. (Vi planerar att åka tillbaka)
Vattenfallen var iallafall jättefina, trots att det är torrsäsong. Finns väl inte så mycket mer att säga, förutom: bilder kommer :)

Idag:
Idag var jag iskolan och fick en rundtur (synd att jag inte minns hur jag ska gå), mitt schema (synd att jag inte fattar hur jag ska läsa det) och skaffade min skoluniform (synd att det inte är så ful som jag trodde, för det är värre.)
Alla är verkligen jättetrevliga (Jag veeet, men vilket ord ska jag använda?), och det är en mycket mer avspänd och vänskaplig stämning, speciellt mellan lärare och elever men också mellan lärare och lärare, än det är i Sverige.

Ämnena som jag ska läsa är Matte, Engelska, Modern Historia, Mulitmedia. De förstår ni nog vad det är, men sedan var det två till som kan vara obekanta:
Outdoor Education: Det påminner om Idrott, man utövar sporter ibland men man har massa utflykter, camping, kanotpaddling och forsränning också.
Hospitality:Det är inte som det låter, att man lär sig att vara gästvänlig. Eller på sätt och vis, det är som hemkunskap fast med serviceinriktning så man lär sig att laga mat och baka, plus att man lär sig servera och sådant.

Det var rätt svårt att välja ämnen, det fanns mycket jag ville prova(Legal Studies, Art and Crafts, m.m..), men man läser bara sex ämnen.

Och så rubriken ja.
På skolan idag så frågade min student-coordinator Helen mig hur min engelska var. Innan jag han svara så sa både Isabel och Suzanne att den var helt fantastik. Samma sak sa den Amerikanska kvinnan som var här ihelgen.
Den är alltså där för att jag är en dryg och skrymtsam jävel. ;) Eller åtminstone en nöjd sådan. :P

--------------------------------------------------------------------------------------
Bara som en upplysning så är tidskillnaden ca 9 timmar, klockan är kvart i sju här. På kvällen, så vi är nio timmar före.

I speaking good engli...

11 Läs mer >>
Hej! :)

Nu är jag hos min värdmamma. Hon är hur trevlig som helst och min värdsyster också.
och Athertons är helt galet. Det är helt annorlunda mot allt som jag har sett. Nästan alla husen är små och platta, bara en våning.
Huset som jag bor i är två våningar och har högt till taket och det finns en jättefin vedkamin. :) Det ligger på en kulle så det är gansak fin utsikt över staden.

Alltså, jag har så svårt att blogga just nu, för jag vet inte var jag ska börja..

Igår var vi och gick en 6-kilometers runda i regnskogen, och idag var vi och tittade på fyra vattenfall och ett överväxt träd.
Det har varit helt fantastisk väder idag, klarblå himmel och strålande sol.
Men i övrigt så har vädret inte varit så bra, igår var det kallt. Och det var inte lite kallt, det var väldigt kallt. På dagen var det rätt okej, men på kvällen! Jag hade jeans, kofta och jacka men jag frös ändå. Inomhus.

Men det är ju ändå vinter nu... :P

Jag ska lägga upp bilder imorgon, både från regnskogen och vattenfallen. Vi är nämnligen tre som delar på internet..
Men vi hörs imorgon
Vi ska på opossumjakt! :P

Framme

7 Läs mer >>
  • Resande japaner gillar McDonalds. Eller så tror de att turister gör det. Det finns nämnligen inget annat. De anställda har exakt matchande uniformer från skärmkepsen till knästrumporna med McDonaldsmärket. Maten är dessutom mycket varmare. Bättre uppvärmningsredskap eller mer nylagad mat?
  • Soja i småflaskor som ser ut som fiskar är charmigt! :)
  • Japanerna är längre än jag trodde...
  • ..och dessutom är många av dem väldigt lika Gunhild. :P
  • Japan är ganska trivsamt. Jag tror jag ska åka tillbaka nångång på 'riktigt'.

Nu ska jag gå och leta upp min gate. Den är typ längst bort på flygplatsen.
Jag kan ju lika gärna vänta där, eller hur? :)

Things noticed

10 Läs mer >>
Nu är jag på flygplatsen i Tokyo. Resan hittills har gått helt smärtfritt. :)

Från London till Stockholm hade jag fönsterplats, och fick sitta brevid ett trevligt par från Kanada. De hade rest runt lite Europa och frågade lite om utbytesåret och så. Mannen hade tydligen varit i Cairns, det var dock lite svårt att höra vad de sa, men han verkade vara positiv om det. :P Heathrow gick också bra, när jag kom av planet höll jag nästan på att kissa ner mig, mitt plan skulle gå 15.45 och min mobilklocka var 15.41 och jag var inte ens på rätt terminal.
Men som tur var så var det bara tidsskillanden som skojade med mig, jag hade en hel timme på mig. Jag följde skyltarna och åkte med nån sorts tunnelbana och kom fram till min gate i god tid.
Jag kände mig inte lite världsvan och cool när jag gick omkring ensam på Heathrow och lyckades hitta rätt. :p

På tal om ensam(eller inte ensam..) så såg jag några STS:studenter på Arlanda, de åkte med samma Londonplan som jag, men de hade med sig två stycken ledare som tillochmed åkte med dem till London.. :O
Jag hade ju också kunnat få assistans, men det hade ju bara varit på Arlanda som ju är den lättaste delen.

Flygningen från London till Tokyo gick också bra, fast den här gången satt jag brevid två japaner som inte kunde engelska, men de kunde nicka våldigt entusiastiskt. Så det var den sortens kommunikation jag fick använda mig av om jag vill ta mig ut i gången. (Fönsterplats igen. :))
Det var tillochmed god mat på flyget, och jag brukar verkligen inte gilla flygplansmat.
Kyckling och ris med grönsaker, nån Ris a'la Malta-grej till efterrätt och så te/kaffe och en cholkadbit. Dock så fick jag kaffe fast jag bad om te, men det var rätt gott ändå.
Frukost fick vi också, engelsk kolesteroltallrik med ägg, korv, svamp och tomat, en fluffig hallonyoughurt(den var god!) och grapefruktjuice. Jag trodde juicen var apelsin, så jag öppnade den och var inte beredd på den beska smaken, så mitt minspel kan ha varit ganska underhållande. :P

Flygplatsen är hur fin som helst, jag kan nog klara av att underhålla mig här fram tills 20.55 då mitt plan går. Lokal tid alltså, klockan är ungefär tolv här.
Jag sitter förövrigt brevid en syrebar. Hur ofta ser man sånt i Sverige? Jag hade också ganska roligt på toaletten (oj, hur fel lät inte det där, haha :P), för den var utrustad med ett par specialfunktioner som var ganska skrattframkallande. Till exempel så kunde man sätta igång ett fejkat spolljud så att eventuella ljud man själv gjorde listigt kamouflerades. Som en upplysning så lät det inte som att man spolade. Eller vad sägs om en extra stark 'deodorising scent'? Jag skrattade en bra stund. xD
Något som kan tilläggas är att det tog mig ett par minuter att klura ut hur man skulle spola, för det var verlkligen inte tydligt på något sätt. Men även det löste sig, så nu är det bara att vänta.
Vad mer finns att berätta? Jo haha, jag var tvungen att växla lite pengar till yen för de tog inte kort eller andra valutor, en hudring gav 1438 yen. Sedan skulle jag då skaffa mig internettillgång. I all min förvirring lyckades jag då växla min fula(den var inte fin...) 1000-sedel till småmynt. Så nu har jag ett kuvert med massa små yenslantar. Det ska bli roligt att köpa mat sedan. :)

Det kommer bli jobbigt att skriva utan åäö, jag har hållit på och kopiera och klistra in från gamla inlägg. Det är jobbigt, men jag hatar själv att läsa om det står med a och o istället. :P Jag anstränger mig för er! ;)

Vi hörs!

Tokyo

3 Läs mer >>
Nu blir det nog sista gången jag uppdaterar i Sverige på rätt länge.. :(
Min internettid är snart slut och jag tänkte bara upplysa er om att jag kommer få betala dyra pengar om någon ringer eller smsar mig när jag är utomlands. Detta är förmodligen ingen nyhet, men om någon tankspridd person hade glömt det så är det förhoppningsvis tillbaka i minnet.
Fram till ungefär tolv idag går det dock utmärkt, om nu någon känner för att ringa. Eller hem till min värdmamma, men det är inte billigt, haha..

Okej, nu åker jag! (Inte precis nu förstås, men ni fattar vad jag menar:P)

Puss

Sista Sverigebloggen?

1 Läs mer >>
I all min tidspessimism inledde jag resan strax efter sex på morgonen. Fulla bussar och långa köer var vad jag såg för min inre syn medan jag vandrade ner till hållplatsen.
Men givetvis var bussarna inte fulla och köerna var obefintliga, så nu sitter jag här på Arlanda och väntar. Mitt plan går 12.40... Ljuspunkt iallafall; jag behöver inte checka om vare sig väskan eller mig själv och jag har fått alla boardingcarden. Gör allting mycket enklare.
Så vad ska jag göra nu då? Blogga förstås. :D
Men allvarligt så finns det ytterst lite att göra här. Taxfreeområdet avverkas på en kvart, det finns få ställen att äta på (i och för sig, varför skulle man behöva fler än ett.. :p) och i övrigt ingenting.
Jag skulle kunna läsa mina pocketböcker som jag inhandlade här på flygplatsen, men vad ska jag då göra under mina kommande 20 flygtimmar? 
Sova är ju givet, jag kommer fram på morgonen och jag vill inte slösa bort min första dag med att sova.

Förslag välkomnas, om någon hinner vakna. :P (sluta sova bort era liv!)

Jag måste för övrigt leta upp nån form av elektricitet. Så som alla ringer mig så laddar batteriet snart ut, och det vore ju olyckligt om jag inte hade nån telefon under resan..

Så mycket för att var...

10 Läs mer >>

Imorgon är det dags för avfärd. Inte så lite ledsamt. :( Jag vill inte säga hejdå!
Ett år känns så himla länge. Hur ska jag klara mig utan alla?

Färden kommer att gå från Stockholm till Cairns via London och Tokyo. Den inleds vid halv sju imorgon bitti och avslutas (om jag klarar mig undan förseningar och annat krångel) halv sex på lördag morgon. Det blir nästan tre dygn av resande.
Så mysigt.

Men, till det som jag egentligen ville göra med det här inlägget, säga hejdå. ( :'(  ) (Fast egentligen vill jag ju inte göra det....)
Jag kommer att sakna er alla fruktansvärt mycket. (Jag gör det redan!)
Hör gärna av er lite då och då, lämna en kommentar eller skicka ett mail. :) Om nån känner för att skicka snigelbrev så är det också mycket välkommet. :D
Men den adressen villl jag inte skriva här, det kan hända att den står på min värdmammas hemsida, annars får jag skicka den på något annat sätt.

Och om någon känner att de saknar min mail/msn så kommer den här :

[email protected] (håna mig inte, tack :P)

Stalkers eller annat otrevligt göre sig icke besvär!

Så.. Hejdå alla, tack för att ni är som ni är :) Kärlek till er! <3

Leaving on a jetplane

7 Läs mer >>

Jag har fått en familj. :D
Eller familj är kanske att ta i, det är en ensamstående kvinna som driver ett Bed and Breakfast ca 2 km från min skola.
Jag ska bo tillsammans med henne och en annan utbytesstudent från Tyskland.
Min värdmamma heter Isabel och hennes hemsida hittas här för intresserade. Det verkar vara himla vackert där! :)

Det ser ut att bli som semester(förutom skolan då, men den sägs vara väldigt lätt.), för hon sköter allt i hushållet och kräver ingen hjälp från studenterna.(Hon har tagit emot studenter i 20 år..) Bara att hålla rent i mitt rum och vara hemma vissa tider. (Vilket är fullt rimliga krav, men jag är lite förvånad över hur lätt jag slipper undan.. ) Fast men ska förstås inte ropa hej för tidigt.. :P
Det finns även tillgång till internet (:D:D), båda hemma och på skolan så jag kommer nog kunna uppdatera ganska frekvent. :)

Packningen är också avslutad, dock lite misslyckad eftersom väskan fylldes till lite högre grad än jag hade velat. Men den är långtifrån full.

Men, tro för all del inte att min resa är det minsta säker än bara för att mycket verkar ha löst sig till min fördel.
Om inte jag får ett visst brev med posten imorgon blir det problem. Mitt pass har nämnligen varit ute på äventyr, och som bekant är det ganska viktigt att ha ett sådant om man vill ta sig in och ut ur andra länder. 
Och ja, det är Ef som har haft det.
Så då vet ni vad som kommer bli morgondagens gnäll. Ifall jag inte får det alltså.

Start saying your goo...

4 Läs mer >>
Det är svårt att packa. Alltså, det är verkligen jättesvårt. Jag vill helst ta med mig allt, men det går ju inte och definitvit inte alla skor. ( :( ) Men jag kämpar på, för jag måste bli färdig till imorgon.

Stressen är ett faktum.

Packningsproblem

7 Läs mer >>
Ett nytt, kanske mer passande namn för min blogg, för jag tycker att jag bara gnäller hela tiden. Och är sarkastisk!
Dock med min fulla rätt för inget sköts bra. Inget alls. Idag fick vi ett mail från en som jobbar på skolan, och hon sa att min värdfamilj, tillsammans med nån representant hade varit på flygplatsen i lördags för att hämta mig.
Så bra att det finns kommunikation inom EF.
Nu ska jag till läkaren och få ett intyg för mina mediciner som jag ska smuggla ombord på planet, sen ska jag ta ut min frustration på något sätt.

Men ett litet tips bara: Om du skulle planera att åka på ett utbytesår, så kan en annan organisation än EF eventuellt göra ett bättre arbete.



Bitterbloggen